Vilnius, 2019 m. balandžio 16 d.

Dėkojame, drąsiname, jaučiame ir vilties sklidini tikime – šiomis kolonomis nuo priklausomybės sveikstantys vyrai ir moterys, reabilitacijos centrų vadovai ir darbuotojai, akademinio pasaulio žvaigždės ir medicinos profesionalai kviečia remtis, minint bendruomenės „Aš Esu“ dešimtmetį.

„Dėkojame, visiems nuolat mus palaikantiems, drąsiname visus kenčiančius vis atviriau kreiptis pagalbos, jaučiame kiekvieno priklausomo žmogaus ir jo artimųjų skausmą ir patys, būdami  kupini vilties,  tiesiame pagalbos ranką,“ – tokiais žodžiais VA Caritas „Aš Esu“ bendruomenė pasitinka dešimties metų veiklos jubiliejų.

„Graži sukaktis – tai puiki proga padėkoti tiems, kurių pagalba bendruomenė gali vykdyti savo veiklą ir atkreipti dėmesį į problemas, kurias sprendžiame,“ – sako VA Caritas bendruomenės „Aš Esu“ vadovas kun. Kęstutis Dvareckas.

Jubiliejaus progai bus skirta daug renginių, kurių kulminacija taps Motinos diena, gegužės 5 – oji.

Iškilmių savaitė prasidės jau balandžio 28 d. Eucharistijos šventimu Vilniaus  Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo bažnyčioje Žvėryne, kuriai vadovaus J.E. Kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Visi Lietuvos tikintieji bus raginami melstis už priklausomybių ligų paliestas šeimas, siekiant drąsinti priklausomus asmenis rinktis sveikimo kelią, atjausti visas dėl savo vaikų priklausomybių kenčiančias mamas. Išskirtinį  dėmesį mamoms bendruomenė skiria todėl, kad dažniausiai jų begalinis skausmas dėl priklausomybių paliestų vaikų lieka nematomas. Kai nusisuka visi, mama, vis dėlto dažniausiai lieka ta, kuri vis tiek savo sūnų ar dukrą myli besąlygiškai.

„Pirkdama sau maisto negaliu nustoti galvojusi, kur jis, ar jis turi ką valgyti, ar nebadauja – ir tada staiga pati nebenoriu valgyti, nebegaliu…“, „Kai jis dingsta, man pradeda rodytis, kad gatvėse jį matau – net jei visada tai būna kitas žmogus…“ – tai priklausomų asmenų motinų žodžiai, kuriuos dažnai girdime bendruomenės artimųjų grupėse. Bet jie negirdimi aplinkiniame pasaulyje, nes šių mamų tiesiog nematome, negirdime. „Šiais metais nusprendėme atsisukti būtent į jas – išgirsti, ką mamos sako, atkreipti visuomenės dėmesį į jų sunkumus ir į tai, kad joms taip pat būtina rimta psichologinė ir dvasinė pagalba“, – prasmingą idėją pristato kun. Kęstutis Dvareckas.

Šia intencija „Aš Esu” bendruomenė visus kviečia parašyti nuoširdų laišką mamai. „Toks laiškas reikalingas ne tik priklausomų žmonių mamoms, jis, matyt, būtinas kiekvienam iš mūsų. Nes nuo mūsų užimtumų, šaltumų ir skubėjimų, bet kurio žmogaus – priklausomo ar sveiko, daug pasiekusio ar (ne)pasmerkto – mama gali tapti nematoma savo skausme ar vienatvėje“, – sako kun. Kęstutis Dvareckas.

Antra ypač svarbi ir aktuali jubiliejinių renginių dalis – tai ir mokslinė-praktinė konferencija „Priklausomybių anatomija: pagalbos priklausomiems asmenims galimybės ir perspektyvos“.  Ji vyks gegužės 2 d. Martyno Mažvydo nacionalinėje bibliotekoje. Šiuo renginiu siekiama atkreipti valstybės ir visuomenės dėmesį į priklausomybių ligomis sergančius asmenis, pagalbos priklausomiems asmenims galimybes ir perspektyvas mūsų šalyje. Profesionalų bendruomenė dalinsis geriausiomis idėjomis ir praktikomis dirbant su priklausomybių ligomis sergančiais asmenimis, pateiks ligos ir sveikimo tendencijas Lietuvos ir pasauliniame kontekste.

Pranešimus skaitys aukščiausio lygio ekspertai: doc. dr. Robertas Badaras, prof. dr. Laima Bulotaitė, gyd. Vilma Andrejauskienė, dr. Giedrius Markevičius ir kt. Gilias ir strategines įžvalgas, kaip padėti Lietuvai stotis ant kojų šeimos priklausomybės platformoje atskleis LR Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Konferenciją moderuos žurnalistai Gabija Vitkevičiūtė ir Aurimas Perednis.

Jubiliejinių metų sukaktį vainikuos paramos koncertas Nematomoms mamoms „Laiškas mamai”. Jis vyks Vaidilos teatre Vilniuje. Gegužės 5 d. įspūdingą renginį tiesiogiai transliuos LRT. Prisidėti, atjausti ir padėti žmones kvies būrys muzikos atlikėjų – tai Erika Jennings, Česlovas Gabalis, Povilas Meškėla, Ilona Balsytė, Kostas Smoriginas, Bjelle, Kristina Žaldokaitė, Martynas Kuliavas ir kt. Koncertas yra atviras visuomenei, lankytojai tikrai labai laukiami.

Visą balandžio ir gegužės mėnesį bendruomenės „Aš Esu“ veiklas, skirtas padėti priklausomų asmenų mamoms artimiesiems ir  sveikimo programoms,  galima paremti trumpuoju numeriu telefonu ar SMS žinute 1454 (auka 5 eurai)  arba pervesti paramą į „Aš Esu” bendruomenės sąskaitą Nr. LT13 7044 0600 0764 9090.

Bendruomenė „Aš Esu“ jau 10 metų padeda ne tik žmonėms, kenčiantiems nuo priklausomybių, bet ir jų artimiesiems. Šiandien jos veikla apima reabilitacijos, reintegracijos ir įvairiapusės ilgalaikės pagalbos artimiesiems programas. Bendruomenėje nuolat gyvena apie 20 asmenų, norinčių įveikti priklausomybę nuo alkoholio, narkotikų, azartinių lošimų. Taip pat vyksta susitikimai su jų artimaisiais, kurių metu kompleksinę pagalbą pastariesiems teikia psichiatrų, psichologų, dvasininkų, socialinių darbuotojų, jų padėjėjų ir savanorių komanda. Pagalba teikiama nemokamai arba už minimalią auką.

Daugiau informacijos:

Kun. Kęstutis Dvareckas / 8 634 57 765 / kestutis.dvareckas@gmail.com

Gabija Vitkevičiūtė  / 8 618 58833 / gabija@ramunele.eu