2020 m. kovo 1 d. Priklausomų asmenų bendruomenėje „Aš Esu“ vykusio šeimadienio metu Prof. dr. Laima Bulotaitė skaitė pranešimą „Netiesioginė priklausomybė – veidrodinis priklausomybės atspindys“. Gerbiama lektorė prisistatė, kaip Bendruomenės „Aš Esu“ draugė – ir tai mus labai džiugina – gera turėti draugų, kurie mąsto ir veikia ta pačia kryptimi, suvokia priklausomybės ligų keliamų problemų rimtumą ir aprėptį.

Profesorė paskaitos metu atkreipė dėmesį į netiesioginę priklausomybę, kuri nėra lengvai apčiuopiama ir diagnozuojama, tačiau jos pasekmės žmogui yra ne mažiau pragaištingos. Kaip ir priklausomybės atveju, netiesioginė priklausomybė kenkia žmogaus fizinei sveikatai: dėl nuolatinės įtampos ir nerimo dažniau sergama širdies ligomis, dažnai pavargęs nuo įtampos žmogus geria raminamuosius vaistus; kai šeimoje yra priklausomas žmogus, griūna net tik jo, bet ir visos šeimos socialinis gyvenimas; dėl nuolatinio rūpinimosi kitu, žmogus pamiršta pats save, ignoruoja savo poreikius, jį kamuoja pykčio priepuoliai, dažnai susergama depresija. Lektorė patikino, kad priklausomybės ligos atveju, svarbu, kad sveikimo kelią pasirinktų ir šeimos nariai. Pagalbos, nors ir nelabai gausiai, tačiau yra. Svarbiausia – kaip ir priklausomybės ligos atveju – neneigti, kad problema yra.

Šiame kontekste svarbu paminėti, kad Bendruomenėje „Aš Esu“ vyksta savipagalbos grupės priklausomų asmenų artimiesiems, kiekvieną pirmadienį 18:00 val.  Pavasaris – puikus metas pradėti kažką keisti – kviečiame apsilankyti.